Champagne-Ardenne

Ons huis staat in Logny-lès-Chaumont, een gehucht in de Franse Ardennen (Champagne-Ardenne) op 350 kilometer van Utrecht, 250 kilometer van Maastricht, 180 km van Brussel. Logny les Chaumont ligt in een dunbevolkte, heuvelachtige streek die zich kenmerkt door landerijen afgewisseld met dichte bossen en hier een daar een dorpje. Het is hier stil en de nachten zijn donker. Het is erg fijn om te wandelen en te fietsen in de heuvels.  Ook begeleid wandelen mogelijk naar bijzondere natuurplekken in de buurt.

Bezoek de producenten van verse producten uit de directe omgeving, zoals cider, honing, saffraan en (wat verderop) Champagne.
Paardrijden op een trekpaard (Ardennais) of met kinderen een rit met paard en wagen.

Voor  vers brood kun je terecht in Chaumont-Porcien, een karakteristiek dorp met nog geen vijfhonderd inwoners op 3 kilometer afstand. Op 8 km afstand is een kleine winkel en uitgebreider winkelen of inkopen doen kan in de stad Rethel, op 20 kilometer. Hier stopt ook de TGV naar Parijs.

img_1429

Iets verder weg, in zuidwestelijke richting, op iets minder dan een uur rijden, ligt Reims, de hoofdstad van de Champagnestreek met de vele champagne-huizen en kilometers lange caves om te bezoeken en te proeven. In Reims werden door de eeuwen heen de Franse koningen gekroond in de beroemde gotische kathedraal. Dit is ook de plaats waar Jeanne d’Arc met het Franse leger naartoe trok na de overwinning op de Engelsen. Van haar staat een mooi beeld in de kathedraal.

Andere historische steden op ongeveer een uur rijden zijn:  Laon, waar de kathedraal boven het goed bewaarde middeleeuws stadscentrum uittorent. En Charleville-Mézières, de stad van de dichter Rimbaud en het beroemde Place Ducale. Dit plein uit 1606 is rondom in één stijl bebouwd: samen met het in dezelfde stijl opgetrokken Place des Vosges in Parijs is het een van de vroegste voorbeelden van moderne West-Europese stedenbouw. Op iets grotere afstand, in het zuidoosten, ligt Verdun waar in de omgeving nog vele tastbare herinneringen te vinden zijn aan La Grande Guerre, de Eerste Wereldoorlog.